Мнения

спорт за хора с увреждания

Програма на МФВС

по направление

“ Спорт за хора с увреждания“

2011 – 2012 г.

До Министъра

На физическото възпитание и спорта

На Р. България

БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО

Уважаеми г-н Министър,

Ръководството на СК”Параспорт” и всички участници в проекта по направление „Обучение на вид спорт за хора с увреждания” с уважение изказваме искрените си благодарности на Вас и екипа Ви за предоставената възможност за реализирането му на територията на Община Бургас. Благодарение на проявеното от Вас разбиране и отношение за социалната значимост на спорта в интеграцията на хората с увреждания, съвместната ни работа допринесе за поставянето на основите на нов тип отношения в нашето общество, подобряването на здравословното състояние и придобиването на двигателни (плувни) умения  на целевата група. Искрено се надяваме, че и в бъдеще можем да разчитаме на Вас и управляваното от Вас Министерство на физическото възпитание и спорта за развитието на спорта за хората с увреждания и ингеграцията им в обществото.

12.09.2012г.                               Искрени благодарности:

Гр.Бургас                                                                     / Веселина Станкова /


Казвам се Георги Власев и съм учител по физическо възпитание и спорт и треньор по плуване от 1974г. Положителното влияние на водните процедури е повече от показателно за всеки, който ги е опитал. Грижовната Веселина Станкова се отнася винаги професионално към всеки, който я потърси за проблема си. Затова смятам, че заниманията трябва да бъдат целогодишни.

Георги Власев – учител по ФВС и треньор по плуване

images

Наблюдавайки програмата по плуване, останах с добри впечатления за ползата,която имат хората с увреждания. Те се включваха с голямо желание, и и доброто отношение на самата водеща Веселина Станкова ги мобилизираше. Те участваха не само с желание, но и лицата им просто грееха.

Мисля, че тази програма трябва да продължи за в бъдеще и то целогодишно.

Мария Чалъкова – преподавател по плуване в Спортно училище „Ю.Гагарин“ – Бургас

images1

Смятам, че програмата „Спорт за хора с увреждания“ не трябва да е кампанийна, а трябва да бъде целогодишна, защото хората с увреждания имат нужда от постоянно внимание и грижа.

Светозар Владков – треньор по водна топка СКВТ „Черноморец“

Уникална програма „Спорт за хора с увреждания“. Видях photo_big_212028много усмивки и щастливи хора през лятото. Според мен програмата трябва да бъде целогодишна за да бъдат тези хора постоянно усмихнати!!!

Илко Карагутов - учител по ФВС и треньор по плуване

За да бъдат хората с увреждания равнопоставени във всяко едно отношение и да се чувстват пълноценни и без комплекси, програмата „Спорт за хора с увреждания“, трябва да бъде целогодишна.

Диляна Франц - треньор по плуване

spasiteli-b4k-begov-18-06Смятам, че програмата „Спорт за хора с увреждания“ не трябва да бъде кампанийна, а да бъде целогодишна. Тогава ще има ефективен резултат за хората в неравностойно положение.

Величко Бегов – специалист по водно спасяване и треньор по плуване

indexСмятам, че хората с увреждания за да се чувстват равнопоставени в това общество трябва да има такива програми. Тези програми чрез този спорт, като плуването ги кара да се усмихват и им дава нови сили за живот.

Хариета Гарибян – треньор по плуване ПК“Метропол“

Пожелавам на Веселина да привлича все повече съмишленици към идеята да помага на хората с различни възможности. Нека програмата „Спорт за хора с увреждания“ да получи повече подкрепа от обществени организации и образователни институции.
Децата и техните родители, които посещаваха занятията по плуване бяха истински щастливи и се чувстваха пълноценни и обгрижени.
Надявам се, че всички които видяха положителните резултати ще помагат в бъдеще, за да променим света към по-добро.

Нели Йорданова – учител по ФВС

images флора

Няма по-уникална програма от тази на СК „Параспорт“. Най-накрая хората в риск и увреждания могат спокойно и достойно да провеждат здравословни и терапевтични услуги във водна среда в ПК „Флора“ – Бургас.
velina-arnaudova-flora-baseinБраво на екипа! Браво на Общинския съвет! Браво на кмета на Бургас! Браво и на всички нас – служителите на комплекса!
С пожелания тази програма да е целогодишна, непрекъсната, за да допринесе за по-добри и дългосрочни резултати.
При нас и Вас „Параспорт“ хората прохождат, оздравяват, позитивно се развиват и израстват в дух на благоприятна социализираща среда.
Напред и нагоре!

Велина Арнаудова - Управител ПК „Флора“

Възхитен съм от това, което става в нашия град, най-вече от новото мислене у управниците и гражданите.

Чрез СК „Параспорт“ се даде шанс за развитие на спорта и в помощ на хората в неравностойно положение. Все повече са усмихнати тези хора. Като бивш спортист, считам, че това с което се е заела Веселина Станкова е прекрасно. Продължавай Веси в този дух!

Антон Георгиев - спасител

Удивeн съм от програмата на СК „Параспорт“. Благодарение на нея и на Веселина Станкова, Красимира Янева и Дора Димитрова, се върнаха усмивките на много от участниците. Впечатлен съм от клуба и мисля, че трябва да се обръща по специално внимание на хората с увреждания и програмата да се разширява.

Живко Тенев - спасител

Впечатлена съм от програмата на СК „Параспорт“ и от самата Веселина Станкова. Тя е изключителен професионалист. Наблюдавах от близо работата и, защото работих на басейна като спасител. Самата аз съм кинезитерапевт и медицинска сестра.

Веселина има индивидуален подход към всяко едно дете, към всеки човек с проблем. Еднакво леко и добре се справяше и с малките деца и с по-възрастните пациенти. Програмата беше издържана от началото до края. Наблюдавах нейната упоритост и всеодайност… та тя почти по цял ден бе във водата. Хората и децата, които си тръгваха, след заниманията бяха усмихнати и с приповдигнато настроение (а за децата с проблеми това е най-важното) .

Дано да има все повече такива всеодайни хора, като нея и да се дава път на подобни полезни проекти.

Женя Божилова – спасител (кинезитерапевт, мед.сестра)

Масажа и раздвижването на деца с ментални проблеми, детска церебрална парализа, Даун и др. са успешни под водата. Допринасят за подобряване на физическото състояние. Плуването съпроводено със целенасочено раздвижване на ръце и крака е прекрасен начин за рехабилитация на деца в различна възраст. Подобрява се и психо-моторният статус. Всички деца по време на „рехабилитацията“ бяха в положително емоционално състояние. Радостни, усмихнати, приказливи.

Постигат се успешни резултати във всяка възраст. Наблюдавах 30 годишен младеж, който идваше със инвалидна количка воден от съпругата си. След дълго правене на процедури под водата, каране на колело (аква спининг) слезе от инвалидната количка и започна самостоятелно ходене. Започна да идва със велосипед на ПК „Флора“, който замени инвалидната количка.

Стефка Атанасова – мед.сестра

Заемам длъжността детегледачка. Имам удоволствието да придружавам децата да посещават безплатно басейна. Целта е подобряване здравословното състояние и подобряване на начина на умения по плуване. За това детето се поема от специалиста треньор за 30 мин. В посоченото време детето има възможност да раздрижва тялото си и засегнатите от заболяването части. Съвместно с ръководството на ДМСГД считаме, че занятията ще допринесат за цялостната интреграция на децата с увреждания.

Веселина Аврамова - детегледачка към Център за седмична грижа за деца с увреждания ДМСГД „Вяра, Надежда и Любов“ – Бургас

Казвам се Ваня Бонева и съм майка на 6 годишно момче с аутистични проблеми. За програмата научих от майка на дете с близки проблеми до нашите. Много съм благодарна на треньорката Веси за всеодайността, търпение и грижите, с които се отнася към сина ми. Безплатния достъп до басейна ми дава възможност да го посещаваме всеки ден, в който ми е възможно. Щастлива съм, че живея в град Бургас и че Общината е помислила за децата с проблеми. Благодарна съм на министерството за тази програма (МФВС – „Спорт за хора с увреждания и деца в риск“)

Моята препоръка е министерството да помисли за още такива програми.

Желая на всички много здраве!

Ваня Бонева – родител

Казвам се Дияна Танева. Детето ми се казва Павел и посещава плувен комплекс“Флора“. Много съм доволна от програмата.Тя помага за подобряване на социалните контакти на детето ми, което е с диагноза аутизъм. Бих желала програмата да е целогодишна и да има други подобни програми.

Дияна Бонева – родител

От една година водя дъщеря си на плувния басейн. Много ме впечатли факта, че тук се грижат и за хора с увреждания, защото колкото по-близо са те до всички останали, толкова по бързо биха били приети в обществото.

Хората, които работят с тях са професионалнисти и хора с големи сърца.Полагат грижи и за малките бебенца, както и за възрастните хора. Имат подход и воля, в не така пригодените им условия да си вършат работата. Необходими са им средства, както за асансьор за хората с физически увреждания, така и за други технически уреди.

С всеки изминал месец идват все новихора и не съм чула от нито един от тях да са недоволни от рехабилитацията.

Обратно на това хора „нормални“ им е неприятно, както казват да делят плувния басейн заедно с хора с увреждания. Нима на тях не би могло да се случи нещо подобно или са защитени?

Щаслива съм, че имам възможността да се запозная отблизо с хора с различни видове увреждания, както и с техните рехабилитатори, защото те се радват на малките неща, на малките постижения и ценности в живота, не мрънкат, не се оплакват, а се борят с предизвикателствата.

Ние хората без увреждания не само трябва да ги допуснем до себе си, а и да се учим от тяхната борбеност, героизъм и дух, защото за тях животът е още по-голямо предизвикателство.

Пожелавам им успехи във всяко начинание!

Веселина Дичева – Иванова – посетител на ПК „Флора“

Майка съм на дете с увреждане. Казва се Йорго и е с диагноза ЮХА – системна форма (юношески полиартрит). Неговото заболяване е прогресиращо ивсекидневната рехабилитация е жизнено важна. Особено му харесва посещенията в басейна. Там се чувства отлично, водата му помага да се движи без болки. Чувства се свободен.

Благодарна съм на Община Бургас и на всички, които са помогнали тази програма да се осъществи.

Надявам се, че ще продължи, за да може децата ни и всички нуждаещи се да намерят облекчение и подобрение с тези занимания.

Ще бъде отлично ако се намери финансиране за да продължи програмата. И дай Боже да си имаме и подходящ закрит басейн за хора в нужда.

Благодарим Ви и продължавайте все така.

Зорета Мострова – родител

Казвам  се Рачо Ралев и съм баща на болно дете – Рачо Рачев Ралев – едно от заболяванията му е дясна сколиоза. Тази година научих за тази програма по плуване на лица със заболявания. Това е много хубаво и прекрасно за болни деца.

СК“Параспорт“ с екипа на програма спорт за хора с увреждания да бъде целогодишна. Екипа с много труд, радост и любов работи с нас. Много трудно се говори с хора, които отдават всички сили за „нашите“ деца. Много трудно се говори, че имам болно дете. Това е голяма мъка за родителите. Ние родителите на такива деца сме „затворени“ хора. Трудно се пробива при нас. Но в екипа на СК „Параспорт“ срещат голяма любов и разбиране. Радвам се, че има такива хора. Моята молба към Миинистерството на спорта е да се помогне на този екип и програмата да стане целогодишна.

Плуването помага много на моя син и за неговото заболяване. След три месеца плуване ъгъла на сколиозата на сина ми се намали. Тялото му като цяло заякна. Сина ми сега има по добро самочувствие.

Искам да благодаря на Община Бургас, че подкрепя идеята на екипа за работа с „нас“ през цялата година.

Пожелавам на екипа на СК „Параспорт“ – много здрове и голяма любов, с която работят с нашите деца.

Благодаря Ви!

Рачо Ралев – родител

Казвам се Руска Канагрохова на 62 г. от град Бургас. Диабетик съм и съм на инсулин. В следствие на диабета получих запушване на главни артерии и ми ампутираха левия крак над коляното. Десния крак ми се схваща и трудно се придвижвах. От един месец посещавам басейна, раздвижването във водата ми помогна да раздвижа краката си и ходенето ми е по-леко.

Персонала е много внимателен, добре се грижат за хората с увреждания.

Благодарна съм на Община Бургас за предоставената възможност, за възможността хората с увреждания да се почувстват живи, защото спорта е живот, сигурност и дава възможност да се докажеш, че можеш да бъдеш жив и полезен за себе си.

Искам да помоля Община Бургас да помислят за един асансьор за спускане във водата на хората с увреждания като мен с ампутиран крак, а има много млади деца неподвижни от кръста надолу.

Руска Канагрохова – потребител

Казвам се Милко Методиев Драганов, на 52 год. съм. Получих инсулт преди        1 година.Бях на легло, но с много рехабилитация станах на крака. Сега ходя с бастун, но трудно движа ръката си. Но откакто посещавам басейна имам голямо подобрение, много съм доволен. Персонала е много любезен. Весито е много добър професионалист. Радвам се, че мога да се възползвам от програмата на МФВС „Спорт за хора с увреждания“, която е безплатна. Надявам се, тя да стане целогодишна, за да мога да се възстановя напълно. Моята препоръка към министерството е, да помисли за повече такива програми.

Благодаря за грижите на персонала към мен и към всички болни!

Милко Драганов – потребител

Казвам се Есмерай Ибрям и съм на 30 г. Преди 8 г. катастрофирах и съм с травма на гръбнака, след която загубих чувствителността и движенията в краката. Като спортист аз знам, че спорта е живот. В продължение на 8 г. провеждам рехабилитация и физиотерапия, но за съжаление това не е достатъчно за моето прохождане. Разбрах за аква аеробиката  (гимнастиката) от треньорката на СК „Параспорт“ Веселина Станкова и посещавам редовно. Понеже резултатите са налице, от плуването станах по подвижна, започнах да усещам крайниците си и се изправям с лекота.

Председател съм на спортен клуб за хора с увреждания и моите състезатели също посещават басейна, който им помага за тяхната двигателна култура, подобрение и спортни успехи. Благодаря на Община Бургас за осигурения достъп на хора с увреждания, както и безплатния достъп за ползването на специализирани уреди и пособия на МФВС  по програма „Спорт за хора с увреждания и деца в риск“.

Есмерай Ибрям – потребител

Казвам се Атанас Петров. Преди две години катастрофирах с мотор и счупих гръбначен стълб. В последствие се оказа, че страдам от болест на Бехтерев. За програмата научих от наши приятели и в началото се отнесох с недоверие, но още след първите две посещения започнах да усещам подобрение.

След като претърпях операция на гръбначния стълб, медиците препоръчаха двигателен режим. С нетърпение очаквах да се открият заниманията в басейна и от средата на май ежедневно посещавам басейна. Под грижите на треньорката Веселина Станкова и с голямото разнообразие на уреди и пособия, значително се подобри двигателната активност. Вече съм фен на басейна и програмата за рехабилитация на хора с увреждания и се надявам и през зимата да мога да поддържам двигателната си активност.

Голямо Благодаря на всички заети по тази програма, за грижите и вниманието, с което се отнасят към нас.

Голямо Благодаря и на Община Бургас за това великолепно съоръжение. Надявам се в скоро време да има още такива центрове за рехабилитация и спорт.

За нас хората с увреждания това е много добра форма за спорт, кондиция и рехабилитация.

Бъдете здрави и успешни!

Атанас Петров – потребител

Майка съм на дете с диагноза ДЦП. Иван е на 5 години и 10 месеца. За втора година посещаваме басейна и виждаме голяма промяна във физическата активност на детето. За него плуването не е задължение, както рехабилитацията и другите занимания, а е истинска забава и приключение. Даже през зимата все слага плувната шапка, но за съжаление плуването е само през лятото. Надяваме се проектът да стане целогодишен, за да настъпи по-бързо двигателно подобрение и в крайна сметка, нашата цел е Ванко да върви сам.

Ина Русева – родител

Казвам се Марина Димитрова и съм майка на дете със заболяване. За програмата разбрах от нашия ресурсен учител. Благодарна съм на МФВС за създаването на тази програма, която спомага за развитието на хората с увреждания. Ще се радвам инициативата да продължи и да има още такива п                                                 рограми. Благодаря също и на нашата треньорка.

Ние посещаваме басейна за първо лято и сина ми е много щастлив. С голямо желание и ухота идваме всеки ден. Сблъсках се с различни случаи на хора с увреждания, ще съм благодарна, ако се помисли и за тях да е по достъпна средата ( по трудно подвижни хора).

Благодаря Ви.

Марина Димитрова – родител

Казвам се Михаил Ангелов. Дъщеря ми редовно посещава плувния басейн и покрай нея наблюдавам как хората с увреждания се учат да плуват под ръководството на Веселина Станкова.

Мнението ми е, че тази програма, в която нашите съграждани с увреждания, както големи, така и малки е много удачна и носи голяма полза и удовлетворение на участващите в нея. Така те се чувстват, като спортисти и хора с двигателна активност, като на всички останали.

Пожелавам успехи и занапред на програмата и на участващите в нея. Такива програми са необходими и много полезни, както за хората с увреждания, така и за всички нас.

Михаил Ангелов – посетител

Казвам се Магдалена Костадинова. Родител съм на дете с ДЦП. За втора поредна година посещаваме ПК „флора“ гр.Бургас по програма „Спорт за хора с увреждания и деца в риск“.

Благодарение на грижите на треньорите детето ми се научи да плува самостоятелно, без помощни средства. С удоволствие посещава басейна.

Добре би било програмата да е целогодишна, за да могат децата да се възползват от нея и през зимния период.

Хиляди благодарности към целия екип на проекта.

Магдалена Костадинова – родител

Казвам се Надя Русева Колева и посещавам ПК „Флора“ гр.Бургас.

Направи ми впечатление, че посетители на басейна са и много хора с увреждания.Разбрах , че те безплатно ползват басейна и са по програма на МФВС „Спорт за хора с увреждания и деца в риск“

Аз лично ползвах интегрирания сектор в басейна за тренировки и редуциране на натрупано наднормено тегло и в продължение на 60 дни успях да постигна завидни резултати.

За съжаление разбирам, че програмата спомената по-горе е само за летния период, което ми дава основание да се замисля за десетките деца и възрастни, които я ползват как ще успеят да задържат и подобрят постигнатите до моментарезултати. Апелирам към отговорните институции и обществото в лицето на всеки един от нас да подпомогнат целогодиш на но развитие на тази прекрасна инициатива.

Надя Колева – посетител

Казвам се Снежана Костадинова Стоянова. Заболяването ми е спиноцеребрална дегенерация. От самото начало, преди три години започнах да посещавам басейна, за който треньорката Веси ми каза и извика. След всекидневни дълги тренировки тя ме пуска сама и от известно време вече се научих да плувам, до преди това не можех самостоятелно. Чрез басейна подобрих физическото си състояние и затова бих искалацелогодишно да има достъпно място, където да тренирам. За хората с увреждания едно от важните неща са движението и спорта. Когато свърши летния сезон, хората с увреждания се затварят в къщи и нямат къде да тренират и поддържат физическото си състояние. Радвам се, че Община Бургас поддържа проекта и се надявам той да стане целогодишен за нас хората с увреждания.

Снежана Стоянова – потребител

Казвам се Ана Рабаджийска и съм човек с увреждане. Заболяването ми е мускулна дистрофия. За втора поредна година се възползвам от проекта и съм изключително доволна от лрограмата за рехабилитация, плуването и уредите, които се използват във водата. Сътоянието ми значително се подобри, мускулният ми тонус се повиши и съм по-дейна и издръжлива по време на ходене. Надявам се проекта да продължи и занапред и да стане целогодишен, за да не се прекъсва лечебния процес и през зимния период, когато повечето от трудноподвижни хора не излизат често и няма достъпни фитнес центрове, предлагащи условия и уреди, специалисти и рехабилитационни програми за хора от всички възрастив моето положение.

Много от моите приятели също са доволни и искат проекта да е целогодишен, тъй като всички ние имаме подобрение в състоянието си и имаме целогодишна нужда от рехабилитационна програма.

Ани Рабаджийска – потребител

Казвам се Ирина Георгиева, майка на Пламен Георгиев. Той е притърпял ПТП и е с политравматизъм. Състояние след кома. Цял месец посещаваше плувния басейн. Пламен се чувства отлично и е в много добро настроение. Желае всеки ден да плува в басейна. Хубавата инициатива на МФВС е желателно да стане целогодишна.

Ирина Георгиева – родител

Казвам се Пламен Георгиев. Подобри ми се самочувствието, като посещавам басейна. Плувам по-добре, подобри ми се двигателния апарат. Бих желал да затвърдя моите постижения и да плувам целогодишно.

Пламен Георгиев – потребител

Родител съм на дете с увреждане. Детето ми е със слухов проблем. Когато разбрах, че има възможност да се включи в програмата за спортуване на децата с увреждане го приехме на драго сърце, защото сме запознати, че плуването се отразява положително върху развитието на хората с този проблем.Детето ни започна да посещава занятията през м. юни и за период от два месеца, занятията и се отразиха положително. Приветстваме тази програма и ако се предлага целогодишно и в други градове на страната ще е добре за всички деца и за техните родители.

Иво Йовчев – родител

Казвам се Милена Кръстева Кацарова. Майка съм на дете страдащо от ДЦП – спастична квадрипареза. Синът ми Тодор Кацаров е на 15 г.  Посещаваме басейна „Флора“ почти ежедневно и се възползваме от програмата даваща възможност на хора с увреждания да плуват. Мога да кажа, че това спомага, както за физическото укрепване и подобряване на състоянието, така и за социалната адаптация на хората в неравностойно положение. Надявам се програмата да продължи и много бих искала да се подобри достъпността и най-накрая да бъде осигурен лифт за по-лесно влизане и излизане в открития и закрит басейн.

Милена Кацарова  – родител

Казвам се Калояна Канариева. Майка съм на дете на 4 г. и 8 месеца с диагноза ДЦП. От две години посещаваме проекта (програмата). Идваме абсолютно всеки ден и резултатите не закъсняха. Натали е пред прохождане. Много отпусна спастиката на крачетата и изобщо има видимо двигателно подобрение. Детето е във възторг от водната рехабилитация. Силно се надяваме проектът по програмата „Спорт за хора с увреждания и деца в риск“ да продължи и по възможност да стане целогодишен, за да не прекъсват децата така необходимата и ползотворна водна рехабилитация. Благодарим от цялото си сърце- ние родителите на Натали, за всичко предоставено ни до сега по проекта.

Калояна Конариева – родител

Казвам се Веселина Русева Димова. Посещаваме басейна от 1 м. със 7 годишният ми син.Аз съм доволна от това, че той е щастлив тук и спортува. Много се впечатлих от отделения в детския басейн коридор за хора с увреждания. За тях трябва да се полагат специални грижи. За състоянието на една държава може да се разбере от отношението на хората към хората с трудности. Г-жа Станкова се грижи всеодайно за посещаващите базата, която и е поверена. Пожелавам им успехи и развитие е алтернативен вариант за зимните месеци. Бъдете здрави и нека няма пречки по пътя Ви!

Веселина Димова – посетител

Казвам се Снежана Цанкова. Баба съм на дете с прояви на аутичния спектър. Посещаваме плувния басейн по програмата на МФВС „Спорт за хора с увреждания и деца в риск“. Детето се чувства много добре и се надявам тази добра инициатива да стане целогодишна.

Изразяваме благодарност към колектива на проекта на СК „Параспорт“

Снежана Цонкова – посетител

Потребител съм на басейна „Флора“. Внучката ми е с ДЦП и посещаваме басейна и съм със прекрасни впечатления от треньора, който енепрекъснато е с нея. От направената непрекъсната рехабилитация, детето стана по спокойно, по контактно и започна да пристъпва по добре. Благодаря на МФВС за това, че по тази програма ползваме безплатно услугите на плувния басейн и по специално на треньорката Веселина Станкова – СК „Параспорт“

Росица Йорданова – посетител

Казвам се Кети Денева и съм майка на момиченце на 1г. 10 м., което е с диагноза ДЦП – спастична квадрипареза. Детето ми изостава много по отношение на двигателното си развитие. Започнахме да посещаваме басейна за хора с увреждания през месец юни. Само за два месеца се наблюдава значително подобрение в състоянието на дъщеря ми Ани Денева. Контролът на главичката се подобри, мускулният и тонус не е така повишен, започна да рита свободно с крачета. Посещенията в басейна за нея са истинско удоволствие.

Надявам се, че ще се намери възможност програмата, по която функционира басейна да стане целогодишна. Това ще е от изключително голяма полза за дъщеря ми и за всички останали хора с увреждания. Специална благодарност за изключителната човечност и добрина на нашата рехабилитаторка Веси! Щастливи сме, че попаднахме на това място!

Кети Денева – родител