Дейности

Плуване

Обучението по плуване се провежда в две основни насоки“

- оздравително плуване

- адаптирано (модифицирано) плуване

Оздравителното плуване е предназначено за здрави лица от всички възрасти и отклонение в здравният статус (гръбначни изкривявания, наднормено тегло и др.

Адаптираното (модифицирано) плуване е за лица с увреждания от всички възрасти и нозологични групи (група инвалидност – зрителни, слухови, двигателни, ментални

Спортните заниманията се провеждат от квалифицирани специалисти по адаптирана физическа активност и спорт за лица с увреждания и отклонения в здравният статус, притежаващи познания по медицина, рехабилитация и спорт.

Водна рехабилитация

Водната рехабилитация е част от цялостното лечение на лица с увреждания, след оперативна интервенция (операция), травми и др.

При нея се използват специфичните свойства на водата и прилагането на корекционни упражнения, които да спомогнат за цялостното подобряването на здравословното състояние на организма и възстановяване.

Заниманията се провеждат възоснова на индивидуалните потребности на занимаващият и се адаптират според функционалните възможности на занимаващият.  

Съставят се индивидуални програми и се използват съвременни методики в областта на водната рехабилитация.

Провеждат се от специалисти с познания по медицина, рехабилитация и спорт.

Аква спининг

Аква спининга е едно от най-новите направления занимания във водна среда (басейн). Характерното за него е, че няма  негативно влияние върху ставите и спомага за бързо възстановяване на теглото, чрез системни занимания. С помощта на съпротивлението на водата се наблюдава намаляване на наднорменото тегло поради двойно по-голямото количество изразходени калории.

imagesЗаниманията се провеждат с помощта на хидрорайдери, които са поставени във водата на дълбочина 1,20-1,40 м. За практикуването на този спорт не са необходими допълнителни плувни умения.

В тях се акцентира върху: подобряване на силата и мускулния тонус; подобряване на издръжливостта на организма; увеличаване на работата на сърдечно-съдовата система; подобряване на баланса и координацията на движения; подобряване на работата на вестибуларният апарат; подобряване на гъвкавостта и обхвата на движение и др. Заниманията на целевата група са под формата на: физическа терапия, целулитна терапия, кардио фитнес, силова тренировка, рехабилитация и др.

Продължителността на заниманията са от 45 – 60 минути. Те са в следната последователност:

Въвеждаща част – Тренировъчното занимание започва с бавно темпо на въртене на педалите на колелото. Целта на първите няколко минути е постепенно увеличаване на кръвообращението в долната половина на тялото. Следва включване на ръцете, с които се извършват  кръгови движения. Целта им е загряването и на горната част на торса (раменете, гърба, мишниците и др.). Времетраенето на тази част от заниманието е: 10 – 15 мин.

Основната част на заниманието, която се състои в смяна на темпото, което е според функционалните възможности на участниците. В тази част се правят циклични серии от различни движения в ритъм с промяна на тялото и част от торса. В тази част се сменят последователно позициите на тялото, които са пет.  А настройването на натоварването е според двигателните и функционални възможности на участника.

Тази част е с времетраене: 30 – 40 мин.

Заключителна част, в която се правят стречинг упражнения във водата. Тази част е насочена към възстановяване на нормалният пулс на участниците. Времетраенето и е: 5 -10 мин.