Галерия

„Спорт за хора с увреждания и деца в риск“2013

„Държавата в лицето на МФВС (Министерство на физическото възпитание и спорта) , преобразувано в ММС (Министерство на младежта и спорта) с програмата „Спорт за хора с увреждания и деца в риск“ дават пример на другите държавни институции и органи, как да работят и интегрират хората с увреждания и децата със специални нужди…“

Това е мнението на специалисти, родители, настойници, участници в програмата …

За трета поредна година държавната (Областна Администрация -Бургас), местната власт (Община Бургас) и СК“Параспорт“ си подадоха ръка за съвместна работа в областта на адаптираният спорт в град Бургас. Като партньори по програмата на МФВС „Спорт за хора с увреждания и деца в риск“ успяха да осигурят най-добрите условия на целевата група (хора с увреждания), с които разполага морският град, като спортни бази.

Ефективността на програмата показа, че е в две основни направления:

- подобряване на здравословното състояние и заучаване на нови умения в областта на адаптираният спорт на целевата група

- създаване на нов тип култура и отношения в българското общество

В безплатните занимания на проекта се включиха хора с увреждания от различни възрасти и нозологични групи.

За всички тях басейна стана място, на което се чувстваха в свои води. Създадоха се приятелства, обменяха мисли и виждания, усвояваха нови спортни умения и се гордееха със своите постигнати резултати.

Всички те се бориха със себе си, със собственият си дефицит, показвайки воля, сила на духа и вяра в бъдещето.

Не хленчеха, не обвиняваха никой за това, че и през тази година се налагаше да бъдат вкарвани и изкарвани от басейна с помощта на персонала и екипа на проекта и, че Община Бургас не успя да закупи мобилният лифт, който да им предостави. Да, чувстваха се малко неконфортно, преодолявайки последствията от вкарването и изкарването им с жива сила, но изпълняваха поставените от екипа задачи.

Аз мога… Това са думите, които чуваше екипа на проекта.

Може би това са невидимите герои на страната ни. Тези лица с увреждания и техните родители. Хора, които не обвиняват никой за съдбата си, а просто се борят да са самостоятелни и да покажат, че могат.

SAM_2653SAM_2651

„Спорт за хора с увреждания и деца в риск“2012

Страхотната програма на МФВС е мнението на специалисти, потребители, родители на деца с увреждания…

За втора поредна година МФВС даде възможност на хората с увреждания от град Бургас да се възползват от безплатните спортни занимания на ПК“Флора“ по направление “ Спорт за хора с увреждания“ .

deskop 508

В тях се включиха и лица с по тежки двигателни увреди, които благодарение на волята си, желанието си, човещината на персонала на басейна (спасителите) и екипа на проекта, се възползват от дадената им възможност. За тяхното вкарване и изкарване на басейна се използва живата сила, която е основна за провеждането на тези занимания.

DSCN3628DSCN3626

Това е Есмерай. Силата и волята лъха от погледа и, за нея спорта е станал начин на живот…

Photo-0009 Photo-0010

Страхът в първите занимания вече го няма. Има увереност,че няма невъзможни неща.Тя знае, че може!

Photo-0011Photo-0012

Очите и казват: Аз мога… Инвалидната количка е само средството, което да ми помогне да докажа, че няма граници човешкият дух и воля, когато човек е опознал себе си!

DSCN3630

DSCN3631

Това е Недето.Детето, което попива водата с очите си. Тя знае,че водата е нейното място… В басейна тя е без играчките си, с които е денонощно. Радостното и изражение, казва:

Оставих любимите си играчки в количката, но водата, басейна ми дават радост, която не мога да опиша…

DSCN3636DSCN3637

Това е Снежка.Усмивката не слиза от лицето и. За нея басейна е място  за рехабилитация, за обучение и за нови контакти.

За тях басейна е всичко.Свобода, независимост, жажда за живот…


DSCN3635DSCN3629

Това е Руска. Басейна и дава възможност за нови срещи, приятелства, предизвикателства, движение, сила…

P7072819

P7072827

Това е Краси.

deskop 419

Това е Ани.

deskop 497

deskop 488 deskop 499

Когато са във водата усмивката не слиза от лицата им, защото в басейна те се чувстват в свои води.


А  на всички тях мечтата им е скромна, просто искат по-добра достъпна среда за да не се чувстват неудобно.


А тя е: Подемник за басейн

ПК“Флора“, място за срещи, запознанства, развлечение, възстановяване, радост, спорт…

Спорт за хората с увреждания? Има къде и как

четвъртък, 13 септември 2012
Автор: Стефан Минчев

Параспорт

За втора поредна година бургаски параспортисти се дипломираха след участие в програмата „Спорт за хора с увреждания и деца в риск“. Тази инициатива на спортното министерство е подкрепена от Община Бургас, която предоставя за нейните нужди плувен комплекс „Флора“.

Там са създадени условия за практикуване на адаптирани водни спортове и обучение по модифицирано плуване.

100 души се включиха в специализираните занятия тази година. Те получиха своите дипломи и медали от кмета Димитър Николов, регионалния експерт на МФВС Иво Янакиев и олимпийския шампион по бокс Георги Костадинов. Обучението водиха специалисти от спортен клуб „Параспорт“ с председател Веселина Станкова

Спорт за хората с увреждания? Има къде и как

13.09.2012, 12:47 | Автор: Gramofona.com

За втора поредна година бургаски параспортисти се дипломираха след участие в програмата „Спорт за хора с увреждания и деца в риск“. Тази инициатива на спортното министерство е подкрепена от Община Бургас, която предоставя за нейните нужди плувен комплекс “Флора”.

Параспорт

Там са създадени условия за практикуване на адаптирани водни спортове и обучение по модифицирано плуване.

100 души се включиха в специализираните занятия тази година. Те получиха своите дипломи и медали от кмета Димитър Николов, регионалния експерт на МФВС Иво Янакиев и олимпийския шампион по бокс Георги Костадинов. Обучението водиха специалисти от спортен клуб „Параспорт“ с председател Веселина Станкова.

Параспорт

Хора с увреждания получиха медали за постижения по програма на МФВС

Четвъртък, 13 Септември 2012 09:05
Е-мейл Печат ПДФ
Оценка на читателите: / 3
Слаба статия

Отлична статия

13-para-sport3

„Спорт за хора с увреждания и деца в риск“ стана неразделна част от живота на много бургазлии.   Това лято над сто човека участваха във второто издание на програмата, която е по инициатива на Министерство на физическото възпитание и спорта, с партньор Община Бургас. Така двете институции отново дадоха възможност на хората с увреждания да спортуват безплатно в плувен комплекс „Флора“.

13-para-sport4

Занятията на басейн „Флора“ се водиха от спортен клуб „Параспорт“, който е единственият клуб в Бургас, който води специализираи занимания с адаптирани аква спортове и обучение по модифицирано плуване. Под ръководството на председателката Веселина Станкова, треньорите специалисти Дора Димитрова, Красимира Янева и стажант Мария Димитрова, студентка 3 курс в НСА, специалност кинезитерапия, занятия водеха и най-малките обитатели на Дом за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и Любов“.

13-para-sport2

В края на лятото, след приключването на програмата, всеки участник в специализираните занимания във вода беше награден с медал, грамота и подарък от общината. За положените усилия спортуващите бяха наградени лично от кмета на града Димитър Николов, регионалния експерт на МФВС Иво Янакиев и първия български олимпийски шампион по бокс Георги Костадинов.
На официалната церемония най-радостни бяха малките спортисти, които с гордост се окичиха с медалите.

13-para-sport1

„След края на програмата вече има деца /на инвалидни колички/, които сами се изправят, стоят стабилно, правят крачки с помощта на придружител. Освен че подобрява здравословното състояние, развива двигателните способносоти и плувни умения, проектът спомогна за създаване и полагане на нов тип взаимоотношения в нашата среда“, заяви Веселина Станкова.

13-para-sport

Благодарствено писмо до министър Свилен Нейков от името на СК „Параспорт“ бе връчено на бронзовия олимпийски медалист Иво Янакиев. Специално отличие за принос в съвместната дейност получи и кметът Димитър Николов.

40 хора с увреждания се дипломират на плувен комплекс “Флора”

12.09.2012 16:15 / Бургас / Новини
Бургас. 40 хора с увреждания се дипломират на плувен комплекс “Флора”, съобщи за Радио „Фокус” – Бургас спортен клуб „Параспорт“ с председател Веселина Станкова. За втора поредна година Министерство на физическото възпитание и спорта и Община Бургас дадоха възможност на хората с увреждания да спортуват безплатно в Плувен комплекс „Флора“. По този повод на днес ще се състои официална церемония, на която всеки един участник в специализираните занимания ще бъде награден с медал, грамота и подарък от Община Бургас за положените усилия. Занятията бяха организирани по програма на Министерство на физическото възпитание и спорта, а изпълнител за Бургас е спортен клуб „Параспорт“. Тези 40 души през цялото лято са присъствали и са придобили спортни умения в плувния басейн на комплекса. Тези хора са с различни увреждания, сред има и бебетата и хора над 60 години. Същевременно комплекса са посещавали и децата, лишени от родителска грижа от Дом „Вяра, Надежда и Любов” като също са участвали в заниманията. Бургаският спортен клуб е спечелил програма на спортното министерство „Спорт за хора с увреждания и деца в риск” по направление обучение по вид спорт за хора с увреждания. По тази програма и туристите в Бургас са имали възможност да се възползват от упражненията в комплекса. Водната рехабилитацияа, водния спининг и плуването изобщо при двигателни увреждания раздвижва хората като те придобиват и социални контакти, което помага за тяхната интеграция в обществото, посочи Станкова. Клубът печели за втора година проекта, допълни тя. Награждаването е предвидено за 18.00 часа днес.
Виолета ДИМОВА

Олимпийски шампион раздаде дипломи на параспортисти
13 септември 2012, 15:07 | Марин Боянов

За втора поредна година бургаски параспортисти се дипломираха след участие в програмата „Спорт за хора с увреждания и деца в риск“.

Над 100 души се включиха в специализираните занятия на параспортистите през тази година.

Те получиха своите дипломи и медали от кмета Димитър Николов, регионалния експерт на МФВС Иво Янакиев и олимпийския шампион по бокс Георги Костадинов.

За втора поредна година бургаски параспортисти се дипломираха след участие в програмата „Спорт за хора с увреждания и деца в риск“. Инициатива на спортното министерство е подкрепена от Община Бургас, която предоставя за нейните нужди плувен комплекс „Флора“.

Бургаски параспортисти се дипломираха след участие в програмата „Спорт за хора с увреждания и деца в риск“. Тази инициатива на спортното министерство е подкрепена от община Бургас, която предоставя за нейните нужди плувен комплекс “Флора”. Това се прави за втора поредна година.

Там са създадени условия за практикуване на адаптирани водни спортове и обучение по модифицирано плуване.

100 души се включиха в специализираните занятия тази година. Те получиха своите дипломи и медали от кмета Димитър Николов, регионалния експерт на МФВС Иво Янакиев и олимпийския  шампион  по бокс Георги Костадинов. Обучението водиха специалисти от спортен клуб „Параспорт“ с председател Веселина Станкова.


23 юни международен ден на олимпийското движение

Съвместно с Община Бургас, Българският олимпийски комитет и СОУ „Васил Априлов“ спортният клуб реализира още една своя мечта.Отбелязването на 23 юни международният ден на олимпийското движение в Бургас. Той бе осъществен благодарение на добрата организация на служителите на Младежки културен център Бургас в лицето на директорката му Василка Тодорова.

Възродителя на съвременните олимпийски игри Пиер дьо Кубертен е смятал,че олимпийското движение не е само спортна надпревара (състезание), но и изкуство, култура, начин на мислене и начин на живот. В тази връзка съвместно с Младежкият културен център този ден бе отпразнуван, както с факелно шествие, така и с фотоизложба на участниците в Олимпийските игри от Бургас и региона и с награждаването на децата участвали в конкурса „Олимпийско движение – Лондон 2012″.

В този празник се включиха:

olimp-ogyn-georgi-kostadinovпървият Олимпийски шампион по бокс от Мюнхен 72 Георги Костадинов

olimp-ogyn-ivo-qnakiev

бронзовият медалист на скиф от Атина 2004 Иво Янакиев

olimp-ogyn-kiril-ulica

бронзовият медалист от Пекин 2008 и квота за Лондон 2012  по борба свободен стил) Кирил Терзиев

В духа на олимпизма и Пиер дьо Кубертен премина факелното шествие в Бургас. В него се включиха и хора с увреждания, които показаха, че спорта, олимпизма и олимпийското движение е пътя чрез който Бургас приобщава и интегрира тези свои съграждани.

olimp-ogyn

Наградиха участниците в програмата „Спорт за хора с уврежадния и деца в риск“

hora-uvrejdania-nagrajdavane2

Пилотната програма „Спорт за хора с увреждания и деца в риск“ завърши след 4-месечен цикъл на работа в Бургас. За положените усилия всеки участник в специализираните занимания беше награден с медал и грамота, връчени лично от кмета на града Димитър Николов. Официалната церемония се състоя на басейн „Флора“ в присъстивето на общински съветници, родители и гости.

Програмата е на Министерство на физическото възпитание и спорта, а неин изпълнител за Бургас е СК „Параспорт“, с председател Веселина Станкова. Да стане целогодишна програмата, пожелаха всички преминали лятното обучение.
„Здравословният ефект и раздвижването на тези хора е факт. Те успяха да подобрят здравословното си състояние, програмата им помогна да се почувстват самостоятелни. Необходимо е в Бургас да има малък център, който да спомага да се развиват различни дейности във водата и тези хора да могат да се чувстват здрави и пълноценни за себе си и семействата“, заяви Станкова.

hora-uvrejdania-nagrajdavane1

Програмата „Спорта за хора с уврежадния и деца в риск“ обхвана над 70 души. Сред тях бяха и най-малките обитатели на Дом за медико-социални грижи за деца „Вяра, Надежда и Любов“. Партньор в пилотния проект на спортното министерство е община Бургас, която предостави за безплатно ползване хидрорайдерите на хората с уврежадния.

Специални отличия от името на СК „Параспорт“ за принос в съвместната дейност получиха кметът Димитър Николов, шефът на ОП „Спортни имоти, паркинги и гаражи“ Живко Иванов, директорът на отдел „Спорт“ Веселина Деведжиева и др.  СК „Параспорт“ е единственият клуб в Бургас, който води специализираи занимания с адаптирани аква спортове и обучение по модифицирано плуване. Тренировъчният процес за хората с увреждания и децата в риск премина под ръководството на инструктор Веселина Станкова и треньорите специалисти Красимира Янева и Дора Димитрова.

hora-uvrejdania-nagrajdavane3

В плувен комплекс „Флора” провеждат специализирани занятия за хора с увреждания

В Бургас новата услуга тепърва ще се усъвършенства и популяризира

Неправителствената организация Спортен клуб „Параспорт” и Община Бургас станаха партньори в изпълнението на проект по програмата на спортното министерство “Спорт за хората с увреждания и деца в риск”.

Специализираните занятия вече започнаха. Те се провеждат на плувен комплекс „Флора”, където са осигурени условия за практикуване на модифицирано плуване и адаптирани за хората с увреждания водни спортове.

По този повод ръководителят на спортен клуб „Параспорт” Веселина Станкова благодари днес на кмета Димитър Николов за оказаното съдействие и му връчи поздравителен адрес, подписан от президента на Международния олимпийски комитет Жак Рох и президента на БОК Стефка Костадинова.

В Бургас новата услуга тепърва ще се усъвършенства и популяризира сред целевата група на проекта: хора със сензорни, ментални и двигателни увреждания. Упражненията, които те извършват в плувен комплекс „Флора” по специална програма и с помощта на специални уреди, подобряват физическия им статус, в много случаи намаляват инвалидността, помагат и за тяхната социализация.

Автор: Фактор

Параспортисти завършиха курс по модифицирано плуване

21 сеп 2011

Над 60 бургазлии със сензорни, ментални и двигателни увреждания се включиха в проект на спортното министерство и спортен клуб «Параспорт». Партньор на инициативата беше Община Бургас, която предостави плувен комплекс «Флора». Там са осигурени условия и специални уреди за практикуване на модифицирано плуване и адаптирани за хората с увреждания водни спортове.
По покана на СК «Параспорт» и неговия ръководител Веселина Станкова гост на тържеството по повод успешната реализация на проекта беше Димитър Николов.
Той се включи в раздаването на грамотите за успешно завършване на курса и се ангажира специализираните занятия за хора с увреждания в бургаските басейни да продължат. Новата плувна база в града задължително се оборудва с рампи и достъпни за всеки санитарни възли.В Бургас новата услуга тепърва ще се усъвършенства. Упражненията, които хората с увреждания извършват в плувен комплекс „Флора“ по специална програма и с помощта на специални уреди, подобряват физическия им статус, в много случаи намаляват инвалидността, помагат и за тяхната социализация.

Параспортисти завършиха  курс по модифицирано плуване

НАГРАЖДАВАНЕ

DSCN2530
На Община Бургас бе дадена грамота и статуетка за партньор по проекта на МФВС „Спорт за хора с увреждания“, която получи лично кмета Димитър Николов

DSCN2531
Грамота за изключителен принос при реализацията на проекта получи ПК“Флора“, която беше връчена на управителката Велина Арнаудова. С този акт ръководството на СК „Параспорт“ изрази своята благодарност към целият персонал, който допринесе със своето внимание и отношение към съгражданите ни с увреждания за успешното реализиране на проекта

DSCN2532
Кмета на Бургас произнесе кратко слово, в което се ангажира и Община Бургас да спомогне да стане програмата целогодишна

DSCN2533
На събитието присъстваха, както участниците, така и местната власт, родители, придружители на участниците и всички лица дали своя принос за реализацията на проекта

DSCN2534
Награждаването се извърши лично от кмета на град Бургас, който разговаря с участниците, които споделиха своите впечатления от проекта – Ваньо, Мая, Димо

DSCN2535
Всеки един от участниците получиха символичен медал и грамота за участието си в проекта

DSCN2536
Димо – доволен от постигнатото през летният сезон и щастлив, че е един от участниците в проекта.

DSCN2537
Дорето, Гергина, Ваня, Ванко – зрителните им проблеми, не им попречиха, не само да участват, но и да изкарат едно страхотно лято на Плувен комплекс „Флора“

DSCN2538
Това е Тошко

DSCN2539
Йони-щастлив и доволен от изминалото лято

DSCN2540
Митко – горд от себе си, че е положил усилия през целият летен сезон

DSCN2541
Усмивката на малкия Ваньо, който заразяваше с радостта си през цялото лято всички присъстващи на басейна

DSCN2542
Наско, Ивчето, Женя – доволни от положените усилия

ABCD0003

игри

Краси е горд, че е един от състезателите по плуване на СК „Параспорт“ и участник в проекта на МФВС

Екипа реализирал проекта „Спорт за хора с увреждания“.DSCN2544
За всички участници те са просто – Красито, Весето, Дорето